Change Machine

detail 1

detail 2

detail 3

pers

Change Machine

1994 - 1995

Change Machine De IJsbreker - Amsterdam
"Muziek Zonder Musici"
26 juni - 31 augustus 1997

opp. 250 x 250 cm.
hoogte 100 cm.

Change Machine is een installatie waarin een 9 bellen ritmisch worden bespeeld door kleine hamertjes. De ritmes veranderen voortdurend.
De installatie roept bij de toeschouwer gemakkelijk een meditatieve stemming op. Het geluidsvolume is laag, en de onvoorspelbaarheid van gebeurtenissen houdt de spanning op peil. Een aaneenschakeling van rustige ritmes kan plots veranderen in razendsnelle clustervormige ritmes, om weer geleidelijk aan te kalmeren tot een moment van stilte.

Centraal staat een ritmesectie van 9 relais-schakelaars.Deze kunnen zeer verschillende ritmes produceren, doordat de schakelsnelheden kunnen worden beinvloed. Deze beinvloeding komt van een neuraal netwerkje van 15 neuronen.
Dit is een zeer klein mechanisch brein, waarin feed-back zorgt voor chaotisch schakelgedrag. Dit schakelgedrag wordt overgedragen aan de ritmesectie, die op zijn beurt de ritmes overdraagt aan de hamertjes en bellen.
De klanken van de bellen vermengen zich met het klikken en tikken van de relais-schakelaars.

De relais-schakelaars hebben klepjes die zichtbaar bewegen tijdens het schakelen. Dit aspect wordt versterkt doordat alle relais-schakelaars zijn voorzien van indicatielampjes. Ook de hamertjes zijn voorzien van lampjes. Zo is te zien vanwaar de geluiden komen, en hoe het schakelproces zich ontwikkelt. Daarmee ontstaat een transparante vormgeving van de techniek en het daarin neergelegde idee.