Panoramafoon 1

detail 1

detail 2

detail 3

detail 4

pers

Panoramafoon 1 Stedelijk Museum - Amsterdam 1991 - breedte 12 m.

"Panoramafoon 1" is het resultaat van het visualiseren van bandrecorder-technieken. Het vertragen, versnellen en teruguitspelen van geluid wordt hierin live uitgevoerd.
Het principe werkt als volgt: een bandrecorder neemt een geluid op, waarna de band doorloopt naar een volgende bandrecorder, die het geluid weer afspeelt op een andere snelheid. Om een tekort of teveel aan band te voorkomen wordt de band in een katrollen-systeem gevoerd.
Kwikschakelaars passen de snelheid van de bandrecorders aan, als het katrollen-systeem vol loopt of als de band te strak getrokken wordt. Het teruguitspelen wordt verkregen met een aangepastte auto-reverse bandrecorder. Het geluid dat wordt opgenomen komt van snaren, een trommel, buizen, een ijzeren plaat, en van de katrollen waar de banden langs lopen. Er zijn 6 bandrecorders die elk te horen zijn met eigen luidsprekers. Zo ontstaat een panorama van geluid.
Alle getransformeerde geluiden kunnen worden teruggekoppelt en opnieuw op band gezet, waardoor een complexe gelaagdheid mogelijk wordt. De Panoramafoon is vooral een instrument dat bespeeld kan worden , maar het kan ook zelfstandig getoond worden.
Deze pagina bevat een .wav file. 646KB - 83 sec.(1991). Te horen bij het openen van de pagina.