Pianola

detail 1

detail 2

detail 3

Deze pagina bevat een .wav file 267KB.
34 sec.
Te horen bij het openen van de pagina.

Pianola
1997 - 2000

Pianola is een automatisch bespeeld keyboard met 37 toetsen.De aansturing van de toetsen is niet mechanisch, maar electronisch. De toetsen bewegen daarom niet.

Pianola

hoogte 105 cm.
opp. 122 x 88 cm.

De melodieŽn die gespeeld worden zijn onvoorspelbaar, en altijd weer anders. Dat komt omdat de toetsen en het vibrato worden bespeeld door een neuraal netwerk.

Het neurale netwerk van Pianola is eigenlijk een stukje brein van 60 neuronen. De gedachten van dit brein sturen de toetsen aan. Maar dit netwerk heeft een bijzonder karakter. Er wordt niet zomaar iets gedacht op een chaotische manier. Het netwerk is voorzien van een structuur. Deze structuur wordt zichtbaar in 5 kringen met elk 12 neuronen. De schakelingen in elke kring zijn te omschrijven als een slang die in z'n eigen staart probeert te bijten.

Hierdoor wordt de chaos, die eigen is aan een neuraal netwerk, ingeperkt. Het netwerk wordt zo in een bepaalde vorm gedwongen. De winst daarvan is dat Pianola componeert binnen bepaalde grenzen. Wat je hoort zijn variaties op het thema van de slang. Pianola improviseert hier voortdurend op.