Vlindermachine

detail 1

detail 2

Vlindermachine - 2001

In de chaos-theorie is het vlinder-effect een bekend fenoneem. Het vlinder-effect gaat over de gevoeligheid van het weersysteem voor kleine veranderingen. Een vlinder die met zijn vleugels slaat, brengt een kleine verandering in de atmosfeer teweeg. Naarmate de tijd vordert krijgt die verandering steeds meer invloed. Vlindermachine 1 Argument, Tilburg, 2002 - Foto Martin Stoop
hoogte 143 cm. - breedte 140 cm

Een vlinder kan door z'n kleine atmosferische verstoring na enkele weken een storm ontketenen aan de andere kant van de aarde. De chaostheorie heeft dit wetenschappelijk bewezen.

Deze Vlindermachine kan het weer op de aarde een andere wending geven. Vijfendertig individueel aangestuurde ventilatoren, benvloeden de lokale atmosfeer. In de loop van de tijd moeten deze veranderingen steeds meer invloed krijgen op het hele weersysteem. Door middel van ritmische windpatronen, die worden opgewekt door een klein kunstmatig brein, wordt contact gezocht met de weergoden.

Het kunstmatige brein van de machine is opgebouwd uit de feed-back tussen electronica-onderdelen en magnetische schakelaars.
Door het geklik van de schakelaars is de werking van het brein hoorbaar. Indikatie-lampjes maken het denkproces ook zichtbaar.
Ook de variaties in het geluid van de ventilatoren is goed hoorbaar.