Muziek voor de wind

detail 1

detail 2

detail 3

Siegerpark

Deze pagina bevat een .wav file 238KB.
Te horen bij het openen van de pagina.

Muziek voor de wind
2001 - 2002

Muziek voor de wind
Deze installatie gaat over het "vlinder-effect" uit de chaostheorie. In deze theorie wordt gestelt dat een kleine verandering in de atmosfeer, zoals het fladderen van een vlinder, na verloop van tijd grote gevolgen kan hebben op het weer. Het zou zelfs een storm aan de andere kant van de wereld kunnen veroorzaken.
Dit idee wordt vormgegeven in deze installatie die met ventilatoren de atmosfeer zal veranderen. In feite is elke willekeurige beweging van invloed op de atmosfeer. Maar het speciale aan deze installatie is dat het met opzet wordt gedaan en niet willekeurig.
Allereerst wordt er muziek gegenereerd door een neuraal netwerk. Dit neurale netwerk is een kunstmatig brein, uit relais opgebouwt, waarvan de "gedachten" de muziek aansturen. Deze muziek wordt voortgebracht door vier toongeneratoren.
Niet de trillingen van de luidspreker moeten het "vlinder-effect" opwekken, maar wel 35 ventilatoren die elk afzonderlijk worden aangestuurd door het "brein". De muzikale informatie uit het "brein" wordt hergebruikt om wind te maken. Soms draaien er alleen een paar ventilatoren zachtjes heen en weer. Op een ander moment kunnen alle vantilatoren maximaal een flinke wind opwekken. Alle variaties zijn mogelijk. Overigens is het geluid van de ventilatoren goed hoorbaar.
Een flinke storm kan in een bos een fantastisch concert verzorgen van ruisende bladeren. Als iemand in de komende tijd aan de andere kant van de aarde een dergelijk concert hoort, dan kan het zijn dat dit werd veroorzaakt door deze installatie.